Καλό θα ήταν να μην κάνετε συλλογή βοτάνων μετά από βροχή γιατί η γύρη…
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Χρόνιες καμπάνιες προειδοποιούν κάθε καλοκαίρι για τις συνέπειες της Έκθεσης στον ήλιο. Χρόνια πριν οι άνθρωποι πίστευαν ότι μόνο τα ανοιχτόχρωμα δέρματα απειλούνται από τον κίνδυνο ηλιοεγκαυμάτων, παρόλα αυτά, βλάβη μπορεί να προκληθεί σε δέρματα οποιασδήποτε απόχρωσης.
Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, μπορεί να προκαλέσει σε οποιονδήποτε ηλιοεγκαύματα. Τα συμπτώματα είναι το σταδιακό κοκκίνισμα και ο πόνος που δυναμώνει ώρα με την ώρα και αυτή η ιστορία μπορεί να κρατήσει μέρες. Το δέρμα ίσως αποκτήσει φυσαλίδες και δεν επιδέχεται ρούχα.
Υπάρχει άλλη μια κατηγορία δερματικής βλάβης που προκαλείτε από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η φωτογήρανση που εμφανίζεται με σκούρες κηλίδες και έντονες ρυτίδες.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι εξίσου βλαβερές στη σκιά, στη συννεφιά, και τα αντηλιακά προϊόντα, δεν παρέχουν πάντα, πλήρη προστασία. Καλό θα ήταν να μας βλέπει ο ήλιος 10 – 15 λεπτά ημερησίως, τόσο όσο να συνθέσει το σώμα μας την απαραίτητη και πολύτιμη βιταμίνη D (βοηθά στην υγεία των οστών, των δοντιών, σε ψωριάσεις, καρκίνους, διάρροιες, οστεοπόρωση, πονοκεφάλους, ναυτίες και αϋπνίες).
Η συμβατική ιατρική αντιμετωπίζει τα ηλιοεγκαύματα, ίσως με κορτικοστεροειδή, όσο για να μειωθούν οι ενοχλήσεις, και σε σπάνιες περιπτώσεις, ίσως να χρειασθεί νοσηλεία, αν υπάρχει πυρετός ή συμπτώματα αφυδάτωσης.
Η βοτανική ιατρική συνιστά λοσιόν ή κρέμες από καλέντουλα. Θεωρείται ένα άριστο επουλωτικό βότανο με καταπραϋντική δράση, που καταφέρνει να εξαλείψει όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα ενός εγκαύματος, παράλληλα συντελεί στη θρέψη και διατήρηση του δέρματος ενάντια στο γήρας.
Προϊόντα αλόης επίσης μπορούν να φανούν ιδιαίτερα ευεργετικά. Χάρη στις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει βοηθάει στην γρήγορη επούλωση. Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στην αλόη, θεωρείται ως φυσικό αντηλιακό διότι δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα στο δέρμα και στον ήλιο. Αιώνες την χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας σε καταστάσεις εγκαυμάτων.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΗΠΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Αν είστε στο σπίτι και δεν ξέρετε πως να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, τότε γεμίστε την μπανιέρα σας με κρύο-χλιαρό νερό και προσθέστε λίγες κουταλιές μαγειρικής σόδας ή μηλόξυδου κι αναπαυθείτε για 10 – 15 λεπτά. Ξεπλύνετε κι απλώστε στο σημείο που πάσχει ένα στρώμα μελιού, ή αν έχετε, κάψουλες βιταμίνης Ε, τρυπήστε μερικές και κάντε επάλειψη στο έγκαυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
This Post Has 0 Comments