Καλό θα ήταν να μην κάνετε συλλογή βοτάνων μετά από βροχή γιατί η γύρη…
«ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ- ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ORIGANUM VULGARE
ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι αρχαίοι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν χιλιάδες χρόνια για τις αντισηπτικές της ιδιότητες. Αργότερα η χρήση της έγινε πιο συγκεκριμένη. Οι σπασμοί, οι δηλητηριάσεις, οι κολικοί, ηρεμούσαν με το τσάι της ρίγανης. Ο βοτανολόγος K. Eogh (18ο αιώνα) αναφέρει ότι «η θερμή, ξηρά φύση του φυτού μας δίνει θεραπεία σε στομαχόπονους, σε πλευρίτιδες, στις εμφράξεις των πνευμόνων και της μήτρας, στους πόνους και τα προβλήματα της καρδιάς, επίσης τονώνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα».
ΧΡΗΣΙΜΑ ΜΕΡΗ: Τα υπέργεια τμήματα.
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Στα ορεινά, ο Χολομώντας, την φιλοξενεί στις άκρες των δρόμων του και σε μέρη όπου κρατάει νερό. Το όνομα της μας δίνει τον τόπο που φύεται (όρη – γενεί) και μαζεύεται από τώρα και για 20 μέρες ακόμα.
ΕΡΕΥΝΑ: Έχει αποδειχτεί ότι συντελεί στη ρύθμιση του τυμπανισμού και στη διέγερση της έκκρισης χολής. Όντας ισχυρά αντισηπτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας, η αμυγδαλίτιδα, η βρογχίτιδα και το άσθμα. Θεωρείται ένα ασφαλές εμμηναγωγό και το ριγανέλαιο, σταματάει τους πόνους των δοντιών.
Η βοτανοθεραπεία σήμερα χρησιμοποιεί τη ρίγανη για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, και επιπλέον για παθήσεις που αφορούν το μυϊκό σύστημα (πόνους και φλεγμονές). Σταματάει τις διάρροιες τα αέρια και τους κοιλιακούς πόνους. Το ριγανέλαιο είναι αναλγητικό κατά του πονόδοντου, των μυϊκών πόνων και των πόνων στις αρθρώσεις.
ΣΥΝΤΑΓΗ: Σαν αφέψημα, ρίχνουμε 1 κουταλάκι ξερού βοτάνου για κάθε ποτήρι και το πίνουμε, πριν ή μετά τα γεύματα.
Μπορείτε να γεμίσετε την μπανιέρα σας με ζεστό νερό και αφέψημα ρίγανης, για δερματικές παθήσεις και τόνωση.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: (Γάλλου γιατρού Valnet ).
«ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΠΟΝΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΡΘΡΙΤΙΚΩΝ»
Αγοράστε οινόπνευμα καθαρό 100 gr και ρίξτε μέσα 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης και 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου και ανακινήστε καλά.
Κάντε εντριβές στα σημεία που πάσχουν, όσες φορές θέλετε.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Μην την χρησιμοποιείται ως φάρμακο στην εγκυμοσύνη. Η εξωτερική χρήση του αδιάλυτου αιθέριου ελαίου, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, επίσης το αιθέριο έλαιο δεν χρησιμοποιείται εσωτερικά.
Comments (0)